ACQUA ESSENZIALE FERRAGAMO

 

De Italiaanse ontwerper Salvatore Ferragamo wordt geboren in1898 in de buurt van Napels. Furore maakt hij met zijn schoenontwerpen voor de Amerikaanse filmindustrie waar hij met menig Hollywood filmster werkt waaronder Marilyn Monroe. Zijn schoenen zijn ware kunstwerken en zorgen voor een revolutie in de schoenenmode. In 1960 overlijdt Ferragamo en anno nu is het een internationaal Italiaans luxemerk met o.a. schoenen, mode en parfums in bezit van de Ferragamo familie. Onder de naam Salvatore Ferragamo wordt in 1998 het eerste parfum uitgebracht. In 2001 wordt Ferragamo Perfumes opgericht waaronder verscheidene parfums worden uitgebracht zoals: Incanto Pour Homme, Tuscan Soul en F by Ferragamo Pour Homme. De nieuwste lancering voor mannen is Acqua Essenziale.

 

 

Volgens de stijl van Salvatore Ferragamo is authenticiteit de hoogste vorm van luxe. Vanuit deze filosofie komt de inspiratie voor Acqua Essenziale; een combinatie van essentie als de hoogste vorm van authenticiteit en water als het meest essentiële natuurelement. Het is een tegenstrijdige geur met meerdere facetten die natuurlijke elegantie weergeeft door zijn uitzonderlijke authenticiteit en frisheid die ontstaat door geurnoten van Mediterrane citroen, bloemen en houtsoorten. De Spaanse meester parfumeur Alberto Morillas was voor deze geur geïnspireerd door het natuurlijke element water. Nog altijd stelt hij de formules voor zijn parfums grotendeels met de hand samen.” Het ontwikkelen van een formule op de computer is eenvoudiger maar het ontbreekt voor mij aan emotie. Het schrijven met de hand geeft mij zekerheid; mijn schrijven is mijn emotie. Het is dan alsof ik de geur al voel…”, aldus Morillas. Hij wilde een geur creëren met “ energie die hetzelfde effect heeft als een traditionele mannenochtend ritueel: scheren, douchen en een fris shirt aantrekken. Iedere man houdt van dit verheffend gevoel.”

 

 

Voor Acqua Essenziale kiest Morillas cascalone (deze molecule geeft de geurachtige sensatie van fris water) als integrale noot voor deze frisse citrusachtige geur. De eerste kennismaking met Acqua Essenziale is dat hij pittig fris ruikt…ietwat scherp maar niet vervelend. Het knisperende munt en citroenblad zijn overduidelijk lekker fris en direct aanwezig. Toch ruik je ook op de achtergrond het wat zoetere grapefruit en mandarijn. De toegevoegde cascalone geeft de geur inderdaad een marineachtig accent. Naarmate de geur verdampt komen de houtachtige noten van vetiver en patchoeli aan de oppervlakte. Dit is geen flauwe, waterige geur die snel vervliegt maar juist een lekkere pittige en frisse citrus geur die mooi is vormgegeven qua compositie. Een tijdloze geur en absoluut een aanrader! De rechthoekige transparante glazen flacon is schitterend qua eenvoud met aan de onderkant een metalen strip met daarin in zwart de tekst Salvatore Ferragamo. Een mooi designobject. Ontworpen door Fanny Le Bonniec en Oscar del Cerro die hiermee essentiële elegantie en vrijheid wilden vormgeven. De mooie waterige kleur blauw van de geur suggereert precies goed het frisse Italiaanse acqua gevoel. Het Amerikaanse topmodel Garrett Neff is het geraffineerde maar tegelijkertijd mannelijke belichaming van het archetype van Salvatore Ferragamo voor deze geur. Al eerder was hij het gezicht van de Calvin Klein MAN geur uit 2007.

 

 

Azië en met name China blijft voor Ferragamo een belangrijke markt. “ Azië is bijna een planeet. Zo groot is het.”, aldus Ferragamo Parfums C.E.O. Luciano Bertinelli. “ China is de markt die zorgt voor 2-cijferige omzetten maar we zien ook sterke groeicijfers in Japan. Maar 2013 is niet zoals 2012. Het is niet meer zo makkelijk. Hoewel de economie nog wel goed is daar groeit ze niet meer zo snel als voorheen. Acqua Essenziale is een parfum van een hoge kwaliteit. We zijn bezig om onszelf opnieuw te hervinden en te herpositioneren in het hogere segment. Waren we voorheen nogal Japans georiënteerd, nu willen we ons meer internationaal gaan focussen.”