A*MEN PURE SHOT THIERRY MUGLER

 

Sommige designers stralen als vurige sterren aan het modefirmament om dan weer plotseling te verdwijnen. De Franse sterontwerper Thierry Mugler is daar ongetwijfeld 1 van. Met zijn fantastische galactische mode was Mugler altijd al lichtjaren verwijderd van de planeet aarde. Samen met de Franse designer Claude Montana was hij toonaangevend en trendsettend in de jaren’80. Beide stonden qua ideeën en invloed op eenzame hoogte. Mugler’s showen waren spectaculair qua setting en uiterst theatraal. Helaas verliet Mugler vrij onverwachts het modetoneel in 2000 maar zijn geuren bleven bestaan en worden nog steeds uitgebracht door de Clarins Group. Thierry Mugler lanceerde in 1992 zijn eerste damesgeur “Angel” die al snel een internationale bestseller werd. In 1996 volgde A*Men waar meerdere variaties op volgden zoals de onlangs gelanceerde: A*Men Pure Shot.

 

 

De geur is opgebouwd uit 3 facetten: 1) De Boost; frisse mint gecombineerd met jeneverbes voor een stimulerend effect. 2) De Adrenaline; de intensiteit van kruidige witte peper welke je tot actie drijft. 3) De Prestatie; de kracht van sequoia hout en patchouli versterkt je wil en bevordert ongewone prestaties. De parfumeur van de geur is wederom Jacques Huclier die ook de oorspronkelijke eerste versie uit 1996 creëerde. “ Pure Shot komt van de adrenaline stoot die je krijgt gedurende trainingen of sporten. Het is ook verbonden met drugs dus het behoort tot ons terrein.”, aldus Pierre Aulas; Olfactief Directeur van Thierry Mugler. “ De compositie van deze geur opent met een Boost. We hebben hiervoor een specifieke mix gebruikt van mint samen met jeneverbes. Het effect hiervan is nogal “bevroren”. Het hart van de geur is pure Adrenaline. Daarvoor hebben we een zeldzame verscheidenheid van witte peper uit Indonesië gebruikt. Maar niet degene die je gebuikt om mee te koken.” Tevens bevat de geur patchouli die in iedere limited edtions van de A* Men geuren wordt verwerkt. Patchouli is een kruid waarvan de olie wordt verkregen door de gedroogde bladeren te destilleren met stoom; het ruikt houtachtig en naar groene bladeren.

 

 

Hoewel ik een absolute voorstander ben van zoete geuren voor mannen ( helaas nog steeds fors in de minderheid) vond ik zelfs de überzoete bubblegum-achtige A*Men uit 1997 behoorlijk overdonderend en zeer prominent aanwezig. Ik ben dan ook benieuwd hoe deze versie ruikt. Als een ware tegenpool ruikt Pure Shot niet zoet maar aangenaam licht kruidig, fris en totaal niet overheersend. Met name na een tijdje wordt het houtachtige patchouli goed ruikbaar. Een luchtige geur die makkelijk te dragen is voor een brede doelgroep mannen. Eigenlijk vrij conservatief naar Mugler’s maatstaven; uitermate geschikt voor ook niet atleten en aardse stervelingen. Om de energie en de frisheid van de geur te symboliseren is de flacon gecreëerd uit glanzend wit rubber die makkelijk in de hand ligt. Met in het hart ervan een schitterende turqouise ster. Overigens doet het plastic mij denken aan het Amerikaanse merk Liz Claiborne die al in de jaren’80 haar parfums in plastic flacons verpakte en hiermee in de elitaire parfumwereld een “revolutie” ontketende.

 

 

De bijzondere belichaming van deze geur is de 26 jarige Zuid Afrikaanse atleet Oscar Pistorius. Een geweldig sporticoon gekozen vanwege zijn unieke waarden van uitmuntendheid en prestaties die hij symboliseert en vertegenwoordigt. Als gevolg van een geboren afwijking heeft Oscar Pistorius toen hij elf maanden oud was zijn benen moeten laten amputeren. Hij leerde lopen met kunstmatige ledematen welke later vervangen werden door carbonfiber “blades” die ervoor zorgde dat hij een enorm vermogen ontwikkelde om te kunnen rennen. Hij wordt dan ook de “ the fastest man on no legs ” genoemd. Hij won meerdere medailles op de Paralympische Spelen in 2004 in Athene en werd drievoudig wereldrecordhouder. Door van zijn handicap zijn kracht te maken is hij half man, half god. Hij is een uitzonderlijk atleet die verbazingwekkende resultaten heeft neergezet en een zelfverzekerde houding heeft. Zijn mentaliteit om te winnen en innerlijke kracht maakt van hem de perfecte persoon A*Men te vertegenwoordigen.

 

Inmiddels heeft Thierry Mugler besloten om alle campagnes met Oscar Pistorius terug te trekken uit respect en medeleven voor de families in deze tragedie...