L’HOMME LIBRE Y.S.L.Steeds vaker verschijnen er naamvariaties van al bestaande geuren op de markt. Hiermee wordt simpelweg en zonder extra marketingkosten voort geborduurd op de al heersende naamsbekendheid. Voorbeelden hiervan zijn Allure pour Homme van Chanel, Eau de Cartier en nu voegt het Franse modehuis Yves Saint Laurent een derde geur toe aan hun succesvolle L’Homme collectie: L’ Homme Libre. Eerder verscheen al in 2006 L’Homme en in 2009 de 2e variant La Nuit de L’ Homme. Als je in de geschiedenis van de Y.S.L. geuren duikt dan zou de naam L’ Homme Libre een verwijzing kunnen zijn naar de (uniseks) geur “Eau Libre” die door Yves Saint Laurent in 1975 op de markt werd gebracht. Met dat verschil dat L’ Homme Libre anno 2012 een mannengeur is; gericht op de vrije man want “ vrijheid is besmettelijk, we moeten allemaal los zien te komen”, aldus Renaud de Lesquen; president van Y.S.L. Beauté.

 

 

Zonder enige beperkingen hebben de parfumeurs Carlos Benaïm en Olivier Polge de totale vrijheid genomen voor de creatie van deze geur. “ We hebben onze visies gesynchroniseerd hoe we gezamenlijk de mannelijkheid en vrijheid van de Y.S.L. man wilden uiten.”, aldus Benaïm. “ Bij L’Homme Libre heb ik besloten om die sensatie van vrijheid te geven door een zeer luchtige en makkelijk te verspreiden structuur te creëren. Als uitgangspunt hebben we groene violet genomen die zorgt voor een grote frisheid. De toegevoegde nootmuskaat geeft een hele frisse energie aan de geur. Door “koude kruiden” zoals roze peper eraan toe te voegen krijg je een sensatie van energie in het parfum. Vervolgens hebben we gewerkt aan een houten structuur van patchouli en vetivier die alle componenten samenbundelt.” Juist door deze niet voor de hand liggende composities hebben ze een compleet nieuwe geur ontwikkeld. “ Dat hebben we bewust zo gedaan. Het zijn composities die niet algemeen bekend zijn binnen de parfumwereld.”

 

 

De 3 geuren uit de L’ Homme collectie zijn als een drieling met elkaar verbonden; iedere geur is verschillend maar toch hebben ze veel overeenkomsten met elkaar. Het zijn gedistingeerde & elegante geuren die erg prettig ruiken en zodoende een grote groep mannen zal aanspreken omdat ze niet overheersend zijn. L’ Homme Libre ruikt echter scherper en opvallender dan de andere 2 geuren; het zoete van de vioolblaadjes wordt spannend gecombineerd met de scherpere kruidige noten van roze peper en nootmuskaat. Naarmate de tijd verstrekt wordt de geur warmer en minder scherp door de toegevoegde lederingrediënten. Heerlijk! Deze geur is wel beduidend lichter dan de zwaardere La Nuitde L’ Homme ( die overigens ook geweldig lekker ruikt). Alle drie de geuren hebben broederlijk dezelfde op Bauhaus geïnspireerde zware ronde glazen flacon met 6-hoekige metalen dop.

 

 

Als gezicht voor deze geur is gekozen voor de 35 jarige Franse balletdanser Benjamin Millepied; de Franse ster van het New York City Ballet en choreograaf voor de film Black Swan. Hij treedt hiermee in de voetsporen van de Franse acteurs Olivier Martinez ( L’Homme) en Vincent Cassell (La Nuitde L’Homme). “ Ik ben erg trots om door 1 van de meest prestigieuze merken als Y.S.L. te zijn gekozen. Ik bewonder de elegantie en moderniteit van dit modehuis. Monsieur Saint Laurent was een modegenie en een liefhebber van kunst, hij wist ook om zijn talent te gebruiken voor de danskunst.”, aldus Millepied. De campagnefoto’s zijn geschoten door de bekende (mode)fotograaf Patrick Demarchelier. “ Met parfum zijn er in het algemeen meer mogelijkheden dan met foto's. Parfum wordt uitgedrukt op een specifiek moment en geeft dus behoorlijk wat vrijheid om mee te werken. Benjamin is een fantastische keuze. Hij is een fantastische danser en choreograaf. Parfum geeft behoorlijk wat vrijheid om mee te werken en Benjamin drukt die vrijheid goed uit in beweging.”, aldus Demarchelier.  

 

 

Als winnaar van de Franse Chevalier des Arts et des Lettres in 2010 ziet Benjamin Millepied parfum als een soort van identiteit voor jezelf. " Parfum is als het zoeken naar je eigen identiteit; iets bezitten wat op jezelf lijkt. Je kunt deze geur iedere dag dragen. Ik houd van deze geur omdat hij fris en jeugdig is, maar tegelijkertijd ook mannelijk. Parfum is tevens ook iets peroonlijks en ik draag het op een simpele manier. Naar mijn mening brengt parfum ook mensen samen. Ik vind het fascinerend om te zien in welke mate een bepaalde geur als een soort van tijdmachine kan werken; het brengt je terug naar periodes en herinneringen van vroeger..."