OSCAR DE LA RENTA GENTLEMAN

 

De laatste tijd worden parfumflacons steeds meer met humor ontworpen. Jean Paul Gaultier begon daarmee in 1995 door de flacon voor zijn allereerste herengeur “Le Male” te laten lijken op een mannentorso. Verleden jaar kwam Moschino met de uniseksgeur “Fresh” in de alom bekende blauwe glasseks schoonmaak flacon. Of soms lijken parfumflacons steeds meer op bestaande voorwerpen zoals de handtas flacon van Marc Jacobs “Decadence” of recentelijk de zwarte stiletto schoen flacon van Carolina Herrera’s geur “Good Girl”. En nu zijn ook de heren aan de beurt met de nieuwe geur Gentleman van Oscar de la Renta. Waarbij de flacon identiek is vormgegeven in de vorm van een dominosteen. Parfum en humor gaan eindelijk samen.

 

 

Gentleman is de derde herengeur van het Amerikaanse modehuis Oscar de la Renta. Eerder verscheen in de jaren ’80 de bestseller “Oscar de la Renta pour Lui” en in 1999 “Oscar for Men”. In het persbericht valt te lezen dat Oscar de la Renta zelf dol was op en partij domino spelen en dat hij velen daarvoor uitdaagde. Gentleman is daarom geïnspireerd op het klassieke dominospel. Hoewel Oscar de la Renta geboren is in de Dominicaanse Republiek opende hij zijn modehuis in Amerika waar hij vele beroemdheden kleedde zoals: Hillary Clinton, Nancy Reagan, Beyoncé en Sarah Jessica Parker. Tevens was hij de eerste Amerikaanse ontwerper die (overigens met veel succes!) voor een Frans couturehuis ontwierp, namelijk voor Balmain van 1993 tot 2002. In 2014 overleed de la Renta op 82 jarige leeftijd. Anna Wintour noemde hem een “Superstar”.

 

 

Is deze Gentleman “domino geur” dan ook werkelijk een speelse geur? Nee niet echt, getuige de klassieke ingrediënten die in deze geur zijn verwerkt. Zo wordt je neus gelijk letterlijk geprikkeld door de ijskoude bergamot en kruidige kardemom. Niet te overheersend maar zacht. Iets van rozemarijn en Egyptische geranium komen daarna lichtjes naar boven maar ik moet echt moeite doen om te achterhalen wat ik nu precies ruik. Wat na verloop wel lichtjes blijft hangen is de prettige geur van vetiver uit Haïti. Maar toch lijkt het spelletje domino (helaas) van korte duur te zijn want de geur vervliegt vrij snel. Eigenlijk al na een paar minuten is de geur praktisch niet meer te ruiken. Wat is dat toch bij mannengeuren dat ze niet vaak lang blijven hangen? Overigens vind ik de dominoverpakking en bijbehorende zwart/wit flacon echt fantastisch origineel gevonden. Een verrijking binnen het huidige assortiment van mannenparfums omdat het humor uitstraalt en qua originaliteit opvalt tussen alle andere standaard herenflacons. Het is een echte eyecatcher geworden.

 

 

Van een statig Amerikaans modehuis als Oscar de la Renta mag je de naam gentleman verwachten, echter hoe toepasselijk is vandaag de dag die benaming nog. Welke man beschouwt zichzelf als een ware gentleman? Heeft de term “gentleman” zijn glans niet wat verloren? De in wit gehulde smokingshirt (zonder gestrikte zwarte vlinderdas) mannelijk model (wiens naam ik niet kan achterhalen) in de campagne komt qua kleur netjes overeen met het zwart/wit gegeven van de dominostenen. Maar is dat een realistische setting om zo domino te spelen? Het oogt wel aangenaam om hem als tegenspeler te hebben. Dat dan weer wel….

 

 

P.S. Om dit parfum toch een herkansing te geven laat ik hem testen door mijn vriend. Om te kijken hoe Gentleman zich op zijn huid ontwikkeld. Ook hij vindt dat de top –en hartnoten elkaar snel opvolgen waardoor de geur vrij snel anders ruikt. Wel ruikt na verloop van tijd Gentleman bij hem kruidiger en houtachtiger en dus sterker dan op mijn huid. Als een ware gentleman geef ik uiteindelijk dan ook dit parfum maar aan hem.