SCHEREN

 

2 op de 3 Nederlandse mannen beschouwen scheren als een noodzakelijk kwaad. Een kwart voelt zich na de scheerbeurt weer juist als herboren. Scheren met een mes (natscheren) heeft nog steeds de voorkeur boven het scheerapparaat. Ruim 55% van de Nederlandse mannen geeft hieraan de voorkeur. Met name in de leeftijdsgroep van 25-49 jaar is het scheermes nog steeds de populairste scheermethode. Slechts 1 op de 7 (oudere)mannen gebruikt nog wel eens de klassieke scheerkwast. Elke man heeft zo’n 30.000 haren op zijn gezicht die elke dag 0.38mm. groeien. In een mannenleven groeit het gezichtshaar zo’n 4 tot8 metertotaal. Hoe haal je dat zo veilig en prettig mogelijk weg?

 

Scheren is het eerste wat elke man ’s ochtends zou moeten doen. Niet direct na het opstaan maar geef het gezicht minstens 10 minuten om, na een nacht op een kussen, weer in de plooi te komen. De gezichtsspieren zijn in de ochtend tevens ontspannen en ook de bloedsomloop is dan nog in rust waardoor je minder kans maakt op irritatie tijdens het scheren. Een andere voorwaarde voor een perfect gladde scheerbeurt is dat de baard goed nat is. Omdat gezichtsharen tot 30% van hun volume aan vocht absorberen, zwellen ze op en worden ze zacht, waardoor ze gemakkelijk af te scheren zijn. Een goed scheermoment is bijv. na het douchen. De huid is dan warm en zacht en geeft dan makkelijker mee in de scheerbeweging. Is er geen tijd voor een douchebeurt dan kan de huid worden geprepareerd met een warme, vochtige handdoek. Druk de handdoek op je gezicht waardoor de poriën zich openen en het de baardharen zachter maakt zodat het scheren gemakkelijker verloopt. Maak voor het scheren altijd je gezicht schoon met een facewash. Nooit scheren als de huid vuil is! De facewash mag niet uitdrogend werken, anders maak je de huid juist gevoeliger voor irritaties.

 

Breng het scheerschuim of –gel genereus op de natte huid aan en masseer het licht in. Laat het scheerschuim minstens 1 minuut inwerken. Hoe langer het schuim inwerkt hoe zachter de haren zijn en gemakkelijker het scheren gaat. Zet geen koud mesje op je huid maar houd het eerst even onder stromend warm water. Gebruik een schoon en scherp mesje want botte mesjes trekken de haren er eerder uit dan dat ze afsnijden, wat kan leiden tot huidirritatie. Houd met 1 hand je huid strak en scheer met korte bewegingen in de richting van de baardharen. Druk het scheermes niet té hard tegen de huid om zo wondjes en sneetjes te voorkomen. De stugste haren bevinden zich op de kin, kaken en bovenlip. Het is daarom aan te raden om met de bakkebaarden, wangen en de hals te beginnen. Het scheerschuim krijgt zo langer de tijd om in te werken op de weerbarstige haren. Tijdens het scheren mag je meerdere keren in de richting van de baardgroei scheren maar slechts eenmaal tegen de groeirichting in scheren. Dit heet uitscheren of gladscheren. Helemaal zonder risico is het niet omdat je het mesje direct in contact bent met de huid. Wanneer je met de groeirichting mee scheert dan vormen stoppeltjes nog een soort beschermlaagje tegen het scheermes. Spoel tijdens het scheren het mesje geregeld af met heet water. Restjes schuim en haartjes maken het scheren moeilijker en vergroten de kans op sneetjes en wondjes.

 

Na het scheren sluit je de poriën door het gezicht af te spoelen met koud water en dep je de huid zachtjes droog met een handdoek. Als aan al deze voorwaarden wordt voldaan, gaat het scheren gladjes en is de kans op sneetjes, irritaties, ingegroeide baardharen of een branderig gevoel minimaal. Een voordeel van natscheren( ten opzichte van droog scheren met een scheerapparaat) is dat het mesje de baardharen schuin en scherp afsnijdt. Met een extra gladde huid als resultaat. Een ander bijkomstigheid van dagelijks scheren is dat meteen dode huidcellen worden verwijderd. De huid wordt elke keer “geschuurd”door de mesjes en je haalt er een dun laagje huid mee weg.  Daarom is het dus zaak om het scheermesje vaak met heet water schoon te spoelen. Om dat weggehaalde huidlaagje weer “terug te geven” is het verstandig om, na het scheren, een verzorgend en beschermend product aan te brengen. Een vochtinbrengende aftershave balm die de huid kalmeert en verzorgt. Tevens gaat het een “trekkerig” gevoel van de huid tegen en wordt de huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Helaas gebruiken weinig mannen dergelijke producten. Slechts 27% van de mannen gebruikt een aftershave balm na het scheren en 43% gebruikt niets na het scheren.

 

Vermijdt absoluut het splashen van een aftershave op de net geschoren huid; door de 70% alcohol die in de aftershave zit heeft het een uitdrogend effect op de huid. Het prikkelige desinfecterende effect hiervan is niet nodig als je jezelf niet openhaalt.

CONTACT

Wilt u mij iets vertellen, of heeft u een interessant product voor de site? Neem dan contact op met:
Bernardo van Eekhout | 06 - 50 59 81 32 | info@beautyformen.nl
Of vul het onderstaande contactformulier in:

 

Fields with (*) are required.