BOTOX VOOR MANNEN

 

Het aantal mannen in Nederland dat zich meldt voor een Botox behandeling is duidelijk groeiende. De stijging van het aantal mannen dat een ingreep laat doen wordt geschat op zo’n 10-15%. Als deze stijging zich voordoet dan zal binnen nu en 5 jaar het verschil tussen mannen en vrouwen dat Botox gebruikt miniem zijn. Amerika spant de kroon waar sinds 2000 het aantal Botox behandelingen voor mannen met 310% is gestegen. Om de 6 weken nemen ruim bijna 300.000 Amerikaanse mannen een Botox behandeling. Daar spreekt men inmiddels van “Boytox”. Botox voor mannen wordt dus duidelijk steeds minder taboe. En waarom ook niet? Ook mannen hebben het recht om er goed uit te willen zien. Want persoonlijke mannenverzorging gaat verder dan alleen de juiste kledingkeuze of het gebruiken van cosmetische producten. 

 

Maar wat is Botox eigenlijk precies? Botox is een merknaam voor de stof botuline toxine; een eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridum Botulinum. Er bestaan 5 merken botuline toxine op de Nederlandse markt. De naam Botox is 1 van de 5 geregistreerde merknamen voor botuline toxine type A op de Nederlandse markt. Alle 5 de merken bevatten precies hetzelfde type botuline toxine type A. Botox is bekend geworden vanwege de toepassing binnen de cosmetische chirurgie om rimpels in het gezicht te vervagen. Sinds 1989 is Botox goedgekeurd door de US Food and Drug Administration voor de behandeling van verschillende neurologische aandoeningen waaronder spierspasmen. Vanaf 1989 wordt Botox ook ingezet voor diverse cosmetische toepassingen.

 

Veel rimpels in het gezicht ontstaan door het willekeurig of onwillekeurig aanspannen van de spiertjes onder de huid. Dit zijn met name de fronsrimpels op het voorhoofd, de fronszone tussen de wenkbrauwen en de kraaienpootjes aan weerszijde van de ogen. Botox is eigenlijk een spierontspanner. Door Botox met een dunne injectienaald in de spiervezels van de huid te spuiten wordt het “aan-span” signaal tussen de zenuwtjes in de huidspieren tijdelijk geblokkeerd. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer volledig worden aangespannen waardoor de huid glad blijft en de rimpels (tijdelijk) niet meer zichtbaar zijn. Een paar dagen na de behandeling begint de Botox te werken en neemt de spieractiviteit in het gezicht af. Na 2 weken is het effect en resultaat optimaal; de huid is veel gladder en de rimpels zijn veel minder diep. Zo’n behandeling behoudt haar werking gedurende circa 4 tot 6 maanden. Enkele maanden na de Botox behandeling herstelt de spieractiviteit in het gezicht echter weer volledig. Het resultaat is dus nooit geheel blijvend. Wel zal na meerdere Botox behandelingen het effect steeds langer aanhouden.

  • SKINJECT

Dat veel Amerikaanse mannen Botox gebruiken komt door de opgelegde druk van buitenaf in het vinden van een juiste baan, iets wat momenteel nogal lastig ligt. Daarom wil men er zo jong en energiek mogelijk uitzien. Daar is ook de Nederlandse man inmiddels gevoelig voor geworden constateert dermatoloog Willeke Kamphof. “ De crisis heeft duidelijk invloed op Botox. Veel mannen zijn bang om hun baan te verliezen aan een jongere generatie en willen er daarom jeugdig blijven uitzien. Men is minder zeker van baanbehoud waardoor ook mannen zich steeds meer afvragen hoe ze op hun werk qua uiterlijk overkomen.” Waren het eerst voornamelijk homoseksuele mannen die een Botox behandeling ondergingen, nu ziet Willeke ook steeds meer mannen uit het bedrijfsleven die bewuster met hun uiterlijk bezig zijn en een Botox behandeling niet meer schromen. “ Sinds 2 jaar is die schroom er gelukkig steeds minder. Mannen doen er niet meer zo geheimzinnig over. Het wordt steeds minder als iets tuttigs of verwijfd gezien. En zo hoort het ook want naast dat mannen bezig zijn met hun uiterlijk qua kleding en gezichtsverzorging hoort Botox er gewoon ook steeds meer bij. Want ook mannen vinden het leuk en belangrijk om er goed uit te zien.”

 

Uit haar praktijkervaring als cosmetische dermatoloog biedt Willeke sinds 2010 cosmetische behandelingen aan via haar praktijk Skinject. Waarbij ze tendens alleen maar toejuicht dat steeds meer mannen Botox gebruiken. Want waarom zou het alleen maar aan vrouwen toebehoren? “ Ik vind het alleen maar leuk dat mannen steeds meer naar zichzelf kijken. En hun best doen om er goed uit te zien. Maar mannen ambiëren natuurlijk wel een ander schoonheidsideaal dan vrouwen dat doen. En hebben uiteraard ook andere wensen voor hun gezicht. Daarnaast is het mannelijk gezicht duidelijk anders dan het vrouwelijk gezicht. Bij mannen zijn de wenkbrauwen lager en hinderlijke kraaienpootjes interesseert ze veel minder. Mannen willen er vaker meer uitgerust uitzien; met name de fronsspier op het voorhoofd en de verticale fronsrimpels tussen de wenkbrauwen kunnen vaak voor een ongewilde boze uitstraling zorgen. Soms is dat zelfs genetisch bepaald. En daar willen de mannen graag vanaf. Als ze eenmaal na een Botox behandeling niet meer zo fronzen of een boos uiterlijk hebben, dan ervaren mannen dat als zeer prettig. En komen ze veelal terug voor een vervolgbehandeling.”

  • SOAP TREATMENT STORE

De frequentie voor zo’n vervolgbehandeling is per type man verschillend. “ Veelal komen mannen gemiddeld 2 keer per jaar terug voor een vervolgbehandeling. Maar het is wel zo dat Botox bij sporters sneller is uitgewerkt omdat hun spieren getrainder zijn dan die van de niet sportende man”, aldus cosmetische arts Marguerite van Randwijck. Bij DOCTORS AT SOAP is drs. Marguerite’s specialiteit het onderhoud van de huid en het verminderen van de vermoeide blik. “ Het hebben van een vermoeid uiterlijk en boosheid is voor de meeste mannen de voornaamste reden dat ze bij ons een Botox behandeling ondergaan. Vaak ogen ze ongewild streng en wekken hiermee een verkeerde indruk. Die strenge blik willen ze graag wegnemen. Maar daarnaast neemt het fronzen in de loop der jaren ook van nature toe in het mannengezicht.”

 

Bij DOCTORS AT SOAP werkt men volgens het NO TRACE NO FACE principe. Dit betekent dat er technieken worden gebruikt waarbij de nadruk altijd ligt op een volkomen natuurlijk resultaat zonder enige ‘traces’ van een cosmetische ingreep. “ 50% van onze mannelijke klanten die komt hier vanwege zijn partner of vriendin. De andere helft komt uit zichzelf. De mannen die hier komen zijn toch vaak wel hoog opgeleid. Daarnaast hebben we ook veel bekende Nederlanders die hier vanwege hun beroep komen; dus daar moet je zo min mogelijk van zien dat ze een Botox behandeling hebben ondergaan. Het eindresultaat moet natuurlijk wel bij je eigen gezicht blijven passen.” Voor het behalen van een zo’n natuurlijk mogelijk resultaat werkt Marguerite het liefst met hyaluronzuurgel. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die wordt geproduceerd om de gewrichten in ons lichaam goed gesmeerd te houden. Hierdoor is de kans op een allergische reactie uiterst klein. Afhankelijk van de diepte van de rimpel wordt de benodigde dosis hyaluronzuurgel hierop afgestemd. Vloeibaarder voor dichter bij het gezichtsoppervlakte en voller bij het spuiten in een diepere huidlaag. “ Met hyaluronzuurgel kun je de mooiste dingen doen qua gezichtsbehandeling. Bij een teveel ervan in het gezicht is het weer makkelijk weg te halen.”

 

Voor het maken van de juiste keuze qua kliniek voor een Botox behandeling raadt Marguerite aan om het NVCG ( Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) keurmerk in de gaten te houden. “ Dit is een beroepsvereniging van artsen die zich toeleggen op cosmetische behandelingen. Er moet natuurlijk wel een bepaalde klik zijn met de arts die je gaat behandelen. Prikken is makkelijk maar er komt wel méér bij kijken. Kan je bijvoorbeeld 24 uur per dag bij jouw arts terecht? Hoe staat het met de nazorg? Dit zijn zaken die wel degelijk meespelen in het maken van de juiste keuze.”

  • DAMETO CLINICS

Het toedienen van Botox mag in Nederland alleen door professioneel opgeleide artsen worden gedaan. Cosmetische behandelingen worden veelal uitgevoerd in diverse privéklinieken en plastische chirurgiepraktijken. Of in een Anti-aging Injectables Clinic zoals die van Dameto Clinics. Sinds 2012 operatief in Nederland met 4 verschillende vestigingen met als hoofdlocatie die in Medisch Centrum te Amstelveen. Hoewel Dameto Clinics slechts 2 jaar bestaat heeft een artikel in de Volkskrant magazine, waarin mannen openlijk over hun Botox behandelingen vertellen, het aantal mannelijke cliënten bij Dameto flink doen zien stijgen. “ Ik ben 1 van de weinige klinieken die gespecialiseerd is in Botox behandelingen voor mannen,”, aldus oprichter en directeur Drs. Gabriel B. Siquier Dameto. “ Er was geen speciale kliniek voor mannen dus daarom ben ik in die markt gesprongen. De markt was teveel op vrouwen gericht. 50% van mijn cliënten zijn dan ook mannen. Daar komt nog eens bij dat mannen vaak andere behoeften hebben bij een Botox behandeling; die willen bijvoorbeeld geen opgespoten lippen wat vrouwen vaak wel willen.”

 

Ook Gabriel constateert dat de fronsrimpel tussen de wenkbrauwen bij mannen de nummer 1 reden is voor een Botox behandeling. Gevolgd door vermindering van overmatige transpiratieklachten en de kraaienpootjes bij de ogen. Want naast cosmetische doeleinden kan Botox ook worden ingezet tegen bijvoorbeeld overmatig transpireren onder de oksels. “ Mannen komen vaak binnen met de opmerking dat ze er moe uitzien en wat ik voor ze kan doen. Of ze hebben een ongewilde boze uitdrukking. Vaak bouw ik het stap voor stap met ze op; eerst de fronsrimpel behandelen en daarna andere delen van het gezicht. Want mannen vinden de naalden wel vaak eng.” Maar er zijn ook andere redenen dat mannen een Botox behandeling willen ondergaan. “Het kan zijn dat ze een bruiloft hebben of een andere speciale gelegenheid en daar willen ze er goed voor uitzien. En of ze dan nog terugkomen voor een vervolgbehandeling hangt af van hun tevredenheid over het resultaat. Dat is wel het voordeel van Botox dat het dus niet permanent is. Het resultaat duurt zo’n 4 tot 6 maanden.”

 

Waren het vroeger vooral homomannen, televisie persoonlijkheden en modellen die een Botox behandeling ondergingen, nu is het steeds minder elitair en komt ook de gewone man met zijn zoon hier over de vloer. “ Je kunt er vanuit gaan dat iedere bekende Nederlandse man van boven de 40 wel iets aan zijn gezicht heeft gedaan. Voor mij blijft de beste reclame nog steeds die van mond tot mond gaat. Van iedere mannelijke klant die hier komt neemt hij 5 nieuwe klanten voor mij mee. Ik wil vooral de gezichtsuitdrukking bij de man zachter maken met behoud van zijn natuurlijke uitstraling. En ze er minder vermoeid laten uitzien. Dus zeker niet alles plat spuiten! Iets van de rimpels behouden vind ik zelf wel mannelijk. Dat geeft juist aan het mannengezicht een bepaalde expressie.”

CONTACT

Wilt u mij iets vertellen, of heeft u een interessant product voor de site? Neem dan contact op met:
Bernardo van Eekhout | 06 - 50 59 81 32 | info@beautyformen.nl
Of vul het onderstaande contactformulier in: