DE (ON)ZIN VAN CRÈMES?
In de cosmetica branche zijn momenteel zoveel producten te verkrijgen met allerlei verschillende claims en beloftes, dat het voor de mannelijke consument moeilijk is om een keuze te maken. Wat werkt nu wel en wat niet? Wat zijn nu bijvoorbeeld wel werkzame ingrediënten in een huidproduct? En wat kan een crème nu eigenlijk wel of niet doen voor je gezicht? Is een duurder merk nu écht wel zoveel beter dan een goedkoper merk? Om daarin meer antwoorden op te krijgen heb ik een aantal specialisten benaderd met het verzoek om mij hier antwoord op te geven.
Dat de cosmetica-industrie ook de man heeft ontdekt als klant blijkt wel uit het enorme aanbod die er nu is voor mannen. En dat is op zich een goede ontwikkeling. Maar hoe betrouwbaar zijn nu al die verschillende claims die alle merken verkondigen? “De belangrijkste vraag die jij jezelf moet stellen is wat je van een crème verwacht? aldus huidcoach Alfred de Lange. “Wat wil je met een crème bereiken? Een crème kan de huid namelijk wel beschermen en hydrateren. Maar helaas verkondigen sommige merken ook valse claims zoals dat je met hun product geen facelift meer nodig hebt. Dat is natuurlijk onzin. Persoonlijk raad ik daarom aan om een crème te kiezen uit de middenklasse qua prijs want die kan je royaler smeren. Want veel dure (luxe) merken zijn naar mijn mening erg overgewaardeerd.”
Ook is er nog veel onduidelijkheid over hoe lang een product in de huid blijft. “Het is daarom belangrijk om te weten hoe de huid functioneert. Want die werkt met een soort “opschuifsysteem” waarbij de huid de dode huidcellen van binnen naar buiten omhoog gooit. Het is daarom moeilijk te bepalen hoe diep een bepaald ingrediënt de huid kan binnendringen. Want in principe gooit de huid alles eruit wat erin komt. De huid heeft een natuurlijke beschermlaag en uit eigen ervaring weet ik dat een goede crème aangepast op jouw huidtype een mooi resultaat geeft. En zeker met het Nederlandse klimaat is het van belang om meerdere keren te smeren. Niet alleen in de ochtend en avond maar ook ’s middags.”
- INGREDIËNTEN IN CRÈMES
Een heet hangijzer blijft wat nu wel en geen werkzame ingrediënten zijn in crèmes. Want juist daarin onderscheiden vele merken zich van elkaar. Momenteel pretenderen veel cosmeticaproducten “natuurlijk” te zijn. “Maar wat is natuurlijk? Want ook natuurlijke merken gebruiken (schadelijke?) conserveringsmiddelen om de producten goed te kunnen conserveren. En bij natuurlijke ingrediënten is het van belang in welke hoeveelheid die zijn toegevoegd aan het product. Wat ik momenteel zelf een erg goed natuurlijk ingrediënt vind is amandelzuur. Die is veilig in gebruik en het maakt pigmentvlekken lichter. Het kan zelfs in de zomermaanden worden gebruikt en is ideaal toe te passen in een kuur van 3,5, of 8 dagen. Het wordt verwerkt in de hannah Primum Elixer; een milde maar effectieve peeling op basis van 10% amandelzuur wat zorgt voor een fris ogende huid.”
Een ander werkzaam ingrediënt is Vitamine C. “Mits het maar in olie oplosbaar is. Anders is het instabiel en verdampt Vitamine C erg snel. Ook hyaluronzuur is goed voor het vochtgehalte van de huid want het voorkomt vochtverdamping aan de oppervlakte van de huid. Maar bij hyaluronzuur is van belang de grootte van het molecuul: de kilodalton. Dit is de standaardeenheid die wordt gebruikt om het gewicht van grote moleculen weer te geven. Hoe kleiner het molecuul hoe dieper het product kan doordringen. Daarnaast is ook van belang hoe hyaluronzuur in het product is verpakt. Ik zou consumenten niet snel aanraden om crèmes te gebruiken die paraffine bevatten. Dit ingrediënt is een minerale olie wat achterblijft bij het maken van o.a. olie en benzine. Het is een goedkoop middel die vaak in goedkope crèmes zitten. Maar ook bekende dure merken gebruiken het helaas in hun producten.”
- HANNAH SIRC
Ook Monica van Ee (directeur van hannah die zich richt op huidverbetering en schoonheidssalons) is van mening dat vrij veel ingrediënten goed zijn maar dat het gaat om de combinatie van kwaliteit, kwantiteit en de houdbaarheid van het ingrediënt. “Wat doe je qua ingrediënt in het product zodat de huid het ook accepteert? En hoe gaat het ingrediënt door de natuurlijke huidbarrière want in principe wil de huid dat er niks ingaat. Dat komt doordat de huid als taak heeft je te beschermen middels de buitenste huidlaag. Het enige wat een verzorgende crème kan doen is in de buitenste huidlaag de dode huidcellen wat opblazen, waardoor ze wat voller worden. Om het simpel te beschrijven we hebben het hier over dode platte huidcellen die je met een crème wat boller kan laten lijken door ze te hydrateren. Daarnaast kan een crème ervoor zorgen dat de huid beter vocht vasthoudt. Overigens zijn al die dode huidcellen na ¾ dagen weer verdwenen van het huidoppervlak.”
Qua ingrediënten is Monica met betrekking tot bovenstaande een voorstander van het herstellende en verzachtende Aloë Vera; maar dan wel de rijke kern van de plant. Want binnen de ingrediënten range heb je natuurlijk ook grote verschillen. Ingrediënten als Vitamine A & C zijn perfect voor de huid. “Wat de huid wel toelaat zijn bepaalde vitamines, zuren en hormonen. Die dringen wel door de huidlaag heen en kunnen zo levende huidcellen bereiken en beïnvloeden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld fruitzuren, amandelzuur en hyaluronzuur of aan een hormonenzalf. De effectieve Vitamine A-crèmes zijn echter alleen op doktersrecept verkrijgbaar vanwege hun medicinale karakter. (redactie: overigens zijn deze crèmes in Spanje wel zonder recept te verkrijgen in de apotheek) Want je mag niet zomaar crèmes kopen die in de levende huid komen. Maar overigens ik vind wel dat je niet zomaar wat op je huid moet smeren. Want je huid is wel het grootste orgaan die in verbinding staat met allerlei andere organen. Let dus goed op wat je op je huid smeert.”
- HUIDBINDWEEFSEL MASSAGE
Het veel gebruikte “anti-aging” als verkoopclaim voor cosmeticaproducten is een term waar Monica van gruwelt. “Ik vind dat woord echt zo ongeloofwaardig, want uiteindelijk wordt iedereen ouder. Dat moet je gewoon accepteren. Je kunt de huid niet jong maken, hooguit er jonger uit laten zien zodat je wel mooi oud wordt. Laat ik vooropstellen dat je met de reguliere crèmes uit het schap niet in de diepe huidlaag komt daar waar het collageen zich bevindt. Wat wij bij hannah pretenderen is om de huid een beetje te “pesten” met als boodschap dat de huid weer aan de slag moet. We willen de huidcellen stimuleren om wakker te blijven en weer te gaan werken; want met het ouder worden gaan de huidcellen juist langzamer werken. Dat doen we bijvoorbeeld met onze bekende huidbindweefselmassage zodat de huidcellen zich opnieuw gaan regenereren. Wat we bij Hannah willen is de huid actief jong houden. Onze slogan is dan ook: Geef je huid een kans. En daarbij leren wij consumenten om beter met hun huid om te gaan door een uitvoerige huidanalyse te maken en wij geven onze klanten een routine mee van producten die specifiek zijn afgestemd op hun huidbehoefte.”
- VOLKAN TANAYDIN
Er hangt nog steeds een waas van ongeloofwaardigheid over de verschillende claims die veel cosmeticamerken beweren om zo de consument te overtuigen om vooral voor hun producten te kiezen. Om daar uitspraken over te doen vindt drs. Volkan Tanaydin (plastisch chirurg in opleiding en afgestudeerde apotheker) het vooral belangrijk dat het wetenschappelijk goed is onderzocht. “Er wordt vaak beweerd dat cosmeticaproducten niet kunnen werken omdat ze de opperhuid niet kunnen passeren. Toch zijn er zijn wel degelijk stoffen die door de huidbarrière komen maar dan kom je al gauw terecht bij de medicatie. Denk hierbij aan nicotine –en morfinepleisters. Maar de reguliere cosmetica crèmes komen niet diep in de huidlaag daar waar het collageen zich bevindt. Ik denk dat je als consument kritisch moet kijken naar de claims die vaak in de cosmeticawereld worden gemaakt. Om een voorbeeld te geven: “hydratatie van 72 uur”. Ik vraag wat voor onderzoeken vinden er plaats om die claims te kunnen handhaven? Hoe is die hydratatie dan gemeten vraag ik mij af. In het laboratorium en met of zonder testpersonen?
Maar als er dan toch een ingrediënt moet worden opgenoemd waar drs. Volkan (@doctorvolkan) wel in gelooft dan zijn dat de antioxidanten zoals Vitamine A, E en B3. Maar ook peptiden en Vitamine A-derivaten. “Vooral de laatste is mijns inziens 1 van de meest populaire ingrediënten voor de dagelijkse huidverzorging. Het bevordert het herstel van de huidbarrière door de stimulering van de aanmaak van nieuwe huidcellen. Daarnaast stimuleert Retinol de productie van collageen en elastine in de lederhuid en dit kan hierbij resulteren in vermindering van oppervlakkige rimpels en andere verouderingsverschijnselen.” Retinol zit ook o.a. in broccoli, spinazie, mango en wortels. “Retinol heeft echt bewezen dat het de huidstructuur zichtbaar doet verbeteren. Waar ik overigens ook erg in geloof vanuit mijn werkzaamheden als arts zijn behandelingen met micro needling en chemische peelings. Ik ben hier zeer over te spreken, mits het door een deskundig en bekwaam arts wordt uitgevoerd.”
- MICRO NEEDLING
Bij micro needling wordt door zeer fijne naaldjes de lederhuid licht beschadigd. De huid wordt als het ware door die naaldjes “gestempeld” waardoor er kleine kanaaltjes in de huid ontstaan. Hierdoor wordt de huid net genoeg geopend om geactiveerd te worden, waardoor de celdeling en aanmaak van collageen wordt gestimuleerd. Micro needling zorgt ervoor dat de huid zich onmiddellijk op een natuurlijke manier gaat herstellen. Daarnaast kan deze micro-needling gecombineerd worden met vitaliserende crèmes. “Door micro needling behandeling kan de huid de crème veel beter absorberen. Tot wel zo’n 1000 meer dan normaal. Want juist door die kleine gaatjes komt de crème veel dieper in de huidlaag terecht. In mijn optiek heeft micro needling echt de toekomst. Ook voor mannen. Tevens heb ik in samenwerking met prof. Berend van der Lei (1e hoogleraar esthetische plastische chirurgie) mijn eigen crème ontwikkelt: Cellulitix. Deze bevat alleen 3 ingrediënten waar ik sterk in geloof namelijk: Adiposlim, caffeïne en retinylpalmitaat. Eigenlijk is deze crème bedoeld voor cellulitis behandeling maar omdat ik zoveel positieve reacties op deze crème kreeg, heb ik deze ook op mijn gezicht uitgeprobeerd en met zichtbare resultaten.”