MANNEN & MAKE-UP

 

Mannen en make-up; 2 woorden die op het eerste gezicht niet lijken samen te gaan. Maar toch zoeken beide steeds meer toenadering naar elkaar toe. Want de (hetero/homo) man is niet tegen het gebruik van make-up maar wel tegen de vrouwelijke aspecten ervan. Make-up voor mannen is door hen geoorloofd mits iedere associatie met vrouwelijkheid wordt vermeden; make-up producten moeten het uiterlijk van de man doen verbeteren en zorgen voor een gezonde look. Een soort van corrigerende functie. Mannen zullen eraan moeten geloven dat make-up niet langer exclusief tot het vrouwelijk domein behoort. Make-up voor mannen? Ja!…het bestaat écht.

 

Al in 2004 publiceerde het Nederlandse tijdschrift Fem Business een artikel over mannenmake-up. Toen was het gebruik van verzorgingsproducten (lees: crèmes) voor mannen een opkomend iets waarvan men niet precies wist hoe zich dat verder zou gaan ontwikkelen. Nu is dat gelukkig algemeen geaccepteerd binnen de “mannenmaatschappij” en een zeer lucratieve cosmeticabusiness geworden. Men sprak toen ook nog van een nichemarkt over producten als oogpotloden, mascara’s en rouge voor mannen. Anno 2014 is deze stelling behoorlijk achterhaald als je naar de huidige cijfers en feiten kijkt. Zo blijkt uit een online enquête van een Amerikaans reclamebureau dat mannen steeds meer verzorgingsproducten gebruiken. En daarnaast zijn ze ook niet bang voor een likje make-up op hun gezicht. Meer dan de helft van de Amerikaanse mannen gebruikt huidverzorgingsproducten (dag-en-oogcrème), 29% van de mannen gaat naar de manicure en een kwart brengt een bezoek aan de schoonheidsspecialiste. Een zelfbruiner product wordt door 19% van de mannen gebruikt en zo’n 10% houdt van make-up en gebruikt een concealer, bronzer of smeert foundation op zijn gezicht. Daarnaast gaven 8 van de 10 mannen toe dat ook zij (net als vrouwen) onder druk staan om er goed uit te zien. Het bewijs dat make-up voor mannen wel degelijk mannelijk kan ogen zag ik onlangs in een kledingzaak in Haarlem. De zelfverzekerde verkoper had kundig opgemaakte smokey eyes die perfect matchten met zijn donkere ogen en halflang donker haar. Een té gebronsd gezicht weliswaar, maar desondanks was hier absoluut niks vrouwelijks aan. Ik had respect voor zijn moed hiervoor. 

 

Bij een onderzoek gehouden onder 1800 Britse mannen boven de 18 jaar blijkt dat 1 op de 10 mannen weleens stiekem make-up gebruikt. 52% daarvan gebruikt make-up regelmatig en 21% iedere dag. Vooral concealer (= camouflagestift)(71%), lipgloss (64%) en eyeliner (49%) zijn populaire beautyproducten. Mascara en bronzers volgen met 31% en 18%. Voor de Britse man zijn beroemdheden als de schoonspringer Tom Daley, zanger James Arthur en David Beckham grote voorbeelden om ook make-up te gebruiken. “ Dankzij mannelijke sterren als James die make-up draagt en Tom die duidelijk zelfbronzers gebruikt, is het voor Britse mannen acceptabeler geworden.”, aldus Mark Pearson; oprichter van www.hushhush.com. “ Ondanks dit voelt de meerderheid van de Britse mannen die make-up draagt dat ze dit in het geheim moeten doen. In de realiteit zien de mensen om hen heen dit wel maar ze zeggen er niks van uit beleefdheid.” Wil je écht alles over mannen make-up weten dan is de Engelse website: mensmake-up.co.uk een aanrader. Met informatie over merken, blogs, hoe make-up toe te passen en allerlei handige tips.

  • TAXI LONDON

src="images/news/herschaalde%20kopie%20van%201882123_associmage_3.jpg" border="0" style="margin: 10px 20px; float: right; border-width: 0px;" />Het is dan ook niet meer dan logisch dat het Britse drogisterijketen Superdrug in 2008 de Taxi London lijn introduceerde: een range van make-up producten speciaal voor mannen. Hieronder vallen een oogpotlood (guyliner), mascara (manscara) en een foundation (disguys). Met deze producten kan de Britse man zijn oneffenheden en rode vlekken in het gezicht wegwerken, zijn fletse wimpers doen accentueren waardoor de ogen meer gaan opvallen en zodoende groter doen lijken. Dat laatste doet met name de flamboyante Engelse acteur/komiek Russell Brand die overduidelijk oog make-up gebruikt. Jeff Wemyss (directeur van Superdrug) benadrukt met klem dat de Taxi London lijn zeker niet bedoeld is voor travestieten. “ Vandaag de dag kan je macho zijn en toch make-up dragen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar mannen als Russell Brand en Robbie Williams die beide make-up dragen en toch warmbloedige mannen zijn. Mannen zijn steeds meer geobsedeerd door hun uiterlijk dan ooit tevoren. We zijn er écht van overtuigd dat er een markt is voor deze cosmeticaproducten. We denken dat deze producten door zowel de vrouwelijke partners zullen worden gekocht voor hun mannen evenals door de mannen zelf.” De creatieve uitvinder van de Taxi London lijn is Peter Kelly. “ We hebben de essentiële producten ontwikkeld die iedere man van zijn vrouwelijke wederhelft zou lenen. Het gaat hierover subtiele make-up in plaats van het creëren van een dragqueen look.” Uiterlijke verzorging is voor de Britse man een teken van mannelijkheid geworden. Temeer als 82% van hen zegt dat er geen beautyproduct is waarvoor ze té beschaamd zijn om die aan te schaffen. De markt voor mannen make-up groeit momenteel in Groot Brittannië 2 keer zo snel als die van vrouwen. Dat komt omdat mannen er goed uit willen zien voor sollicitatie gesprekken en door de angst om ouder te worden. “ We weten uit onderzoek dat niet enkel mannen zich zorgen maken om hun uiterlijk. Steeds meer mannen gebruiken cosmetica om professioneler te doen lijken in deze economische tijden.”, aldus de onderzoeker Pierre-Yves Arzel.

 

De Zuid-Koreaanse man is een stuk vooruitstrevender en geëmancipeerder als het aankomt op make-up. Daar is huidverzorging en make-up heel gebruikelijk en besteden ze meer dan 380 miljoen euro aan cosmetica. De Zuid-Koreaanse mannen brengen hun wenkbrauwen in model, gebruiken foundation en zetten hun ogen zwart aan met oogpotlood. Make-up voor mannen is zo normaal dat vliegtuigmaatschappij Korean Air jaarlijks make-up lessen organiseert voor haar mannelijke werknemers. De huidige concurrentie op de arbeidersmarkt verklaart het make-up gedrag; na de economische crisis in de jaren’90 ontstond de populaire slogan “ Uiterlijk is macht”. Hierdoor werd het uiterlijk niet alleen belangrijk voor vrouwen maar ook voor mannen want een man met make-up in Korea staat voor een man met succes. 1 van de grootste cosmeticamerken in Zuid- Korea is Amore Pacific. Dit jaar heeft dit merk haar totale jaaromzet van mannencosmetica begroot op meer dan 676 miljoen euro. “ Jonge mannen in Korea willen er geweldig uitzien. Zoals hun acteurs die in soap spelen.”, aldus Lee Eunim; vicepresident van de Amore Pacific make-up afdeling. “ Het hebben van een perfecte en verzorgde look geldt hier als een teken van beleefdheid.” Amore Pacific heeft 17 verschillende mannenlijnen en beheert 2 Manstudio winkels in Seoul die geheel gewijd zijn aan mannen huidverzorging en make-up. “ Naarmate de sociale status van de Koreaanse vrouw stijgt, concurreren mannen niet langer alleen met elkaar maar ook met vrouwen. Mannen moeten zich nu wel verzorgen om relevant te zijn in de huidige wereld.”, aldus een verkoper van Manstudio.

  • JEAN PAUL GAULTIER

1 van de eerste bekende ontwerpers die make-up voor mannen mainstream wilde maken is Jean Paul Gaultier. In 2003 geeft hij de man het recht om er nog fraaier uit te zien met zijn verzorgings-en cosmeticalijn voor heren: Tout Beau Tout Propre. Geproduceerd door het Japanse merk Shiseido. Met producten als een Sharp Eyes oogpotlood, een Better Than Tan gezichtspoeder en Smooth Face gekleurde gezichtsemulsie wil Gaultier iedere man zijn eigen vrijheid geven en het recht om zijn eigen persoonlijkheid te erkennen. Gehuld in verpakkingen die sterk appelleren aan de mannenwereld zoals een scheerkwast, vulpen en aansteker. “ Het is niet mijn bedoeling om mannen er als sissies er uit te laten zien. Met deze producten kan de man zijn gevoeligheid volledig ontwikkelen. Om anders te zijn…om te durven brutaal te zijn. Om een eind te maken aan allerlei taboes.”, aldus Gaultier. Met als toepasselijke slogan: “ Gom je vooroordelen uit”. Want het gaat hierom verfraaiingproducten die erop gericht zijn om de mannelijke trekken te doen versterken en ze er zodoende beter uit te laten zien. “ Het is geweldig om met vooroordelen af te rekenen. Vooral sinds mannen nu ook de mogelijkheid hebben om make-up te dragen. Gaultier is er heilig van overtuigd dat dergelijke producten de zogenaamde “homoscene” zijn ontgroeid en dat de moderne man er grif gebruik van zal maken. En Gaultier kreeg destijds gelijk want sinds de lancering van Tout Beau Tout Propre werden er wereldwijd meer dan 1 miljoen producten van verkocht. Waarvan in Frankrijk 30% van de kopers heteroseksuele mannen zijn.

 

Inspelend op dat succes wordt nog in datzelfde jaar het assortiment aangevuld met een nagellak, een 2-in-1 lipstick en een mannenlippenstift in de vorm van een ballpoint. “ We bevinden ons in een opwindende en gewaagde geschiedenis; een make-up lijn voor de hedendaagse man die hetero of gay is. Het is een basiskit om je uiterlijk te verbeteren in een uitputtende wereld. Midden in de 21ste eeuw moeten we de vooroordelen achter ons laten. Met mijn producten pretendeer ik alleen maar om die geïnteresseerden te helpen om ze er goed uit te laten zien. Naast de kwaliteit hebben we ook een goede verpakking van de producten die sober, mannelijk en discreet is waardoor je de producten overal mee naar toe kunt nemen.”, aldus Gaultier. In 2008 wordt de Tout Beau Tout Propre-lijn vervangen door de Jean Paul Gaultier Monsieur-lijn bestaande uit 18 producten. Waaruit elke man zijn eigen keuze kan maken om er goed uit te zien. Bedoeld voor mannen die weten wat past bij welke gelegenheid of voor het aanpassen van hun humeur van dat moment. En die raad weten met een wenkbrauwgel, een oogpotlood of een concealer: camouflagecrème.

  • MËNAJI COSMETICS

Oprichtster en president Michele Probst van het Amerikaanse cosmeticamerk Menaji Worldwide spreekt liever niet over make-up voor mannen. Maar heeft het over “clean up” producten. “ We noemen het geen make-up. Dat is als het woord kanker voor ons. Wij staan voor gezichtsverzorgende producten waardoor je er goed uitziet. Met onze producten zie je er zelfverzekerd uit. Wij verkopen zelfverzekerdheid voor mannen in een potje”. Door haar jaren lange ervaring als professionele make-up artist weet Michele precies wat er in de die wereld te koop is. Wat ze voor miste voor mannen waren producten die natuurlijk oogden; cosmetica voor mannen die niet gelijk wordt opgemerkt. En dus besloot ze om in 2000 zelf een lijn op de markt te brengen onder de naam: Mënaji Skincare. Producten specifiek gericht op de mannenhuid om gezichtsvlekken, donkere kringen en andere oneffenheden te doen camoufleren. Makkelijk in gebruik en niet direct zichtbaar. Zo heeft ze voor mannen o.a. een Urban CAMO Concealer om gezichtsvlekjes te doen verdoezelen en een HDPV Anti-Shine Powder in verschillende huidtinten om een vet gezicht te doen matteren. Behalve dat de producten zorgen voor een beter gezichtsuiterlijk bevatten ze ook belangrijke vitamines, antioxidanten en zonbeschermingsfactoren. “ Ik ben met deze lijn begonnen omdat er destijds nog niks vergelijkbaars op de markt te verkrijgen was. Als make-up artist gebruikte ik alleen theater make-up wat voor mannen niet echt natuurlijk oogde. Ik was de eerste die met undetectable cosmetics voor mannen kwam. Het belangrijkste is dat onze producten makkelijk in gebruik zijn, natuurlijk ogen maar vooral mannelijk zijn”.

 

Michele gelooft er heilig in dat het slechts een kwestie van tijd is dat mannen deze producten frequenter zullen gaan gebruiken. De baby boomers zijn naast jonge volwassen mannen momenteel haar grootste afnemers. “ Mannen zijn momenteel dé nummer 1 qua doelgroep in de cosmetica industrie. Het is een zaak om aan de mannen de juiste uitleg en opvoeding hierin te geven. Je poetst je schoenen dus waarom ook niet je gezicht? Want welke man wil er nou niet goed uitzien”. Ze is ervan overtuigd dat de markt in de toekomst zal gaan exploderen en dat het taboe eromheen snel zal verdwijnen. Mannen zijn volgens haar bereid om te experimenteren met nieuwe ideeën. Haar filosofie wordt inmiddels ook gedeeld door het Amerikaanse warenhuisketen Nordstrom die sinds kort haar producten in hun assortiment hebben opgenomen. Een uniek iets. En in tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn niet de gays de grootste afnemers van haar producten maar de (hetero) mannelijke sportatleten. “ De atleten worden meer en meer de nieuwe celebrities. Steeds vaker komen zij op de covers van tijdschriften te staan. Zij zijn er ijdel genoeg voor om de producten te gebruiken en daarnaast hebben ze er ook het geld voor over, hebben ze genoeg zelfvertrouwen om de producten te gebruiken en willen ze er goed uitzien.” Maar ook de mannen in Azië zijn fervente afnemers van grooming en skincare producten. Mënaji richt zich in die dynamische regio met name op Singapore waar de mannen veel meer open staan voor het gebruik van skincare en cosmetische producten. Daar zijn met name de Mënaji Camo Concealer en HDPV Powder de grootste bestsellers. Aangezien de huid van de Aziatische man nogal vettig oogt, is de HDPV Powder het ideale product om een glimmende mannenhuid tegen te gaan.

 

De Aziatische man heeft het stigma rondom make-up voor mannen kennelijk al doorbroken. Wanneer volgt de Nederlandse man…?

CONTACT

Wilt u mij iets vertellen, of heeft u een interessant product voor de site? Neem dan contact op met:
Bernardo van Eekhout | 06 - 50 59 81 32 | info@beautyformen.nl
Of vul het onderstaande contactformulier in: