MESJOKKE CHOCOLADE

 

mesjokke1Het eten van chocolade is voor velen de ultieme pleasure of het biedt een zoete troost. Persoonlijk ben ik echt gek op chocolade en kan daarin maar moeilijk mate houden. Niet voor niets is chocolade 1 van de populairste smaken ter wereld. Als het om chocolade consumptie gaat dan spant Europa de kroon met ongeveer de helft van de totale wereldomzet. De gemiddelde Nederlander consumeert zo’n 5,1 kg chocolade per jaar. Daarmee staat Nederland op de dertiende plek. Op nummer 1 staat Zwitserland met ruim 9 kilo. De kritische consument van nu heeft echter steeds meer belangstelling voor gezonde voeding en ook naar waar chocolade wordt geproduceerd en hoe. 100% eerlijke chocolade wordt steeds meer een must voor de consument. Een mooi voorbeeld hiervan is het Nederlandse chocolademerk MESJOKKE.

 

 

Bij Mesjokke zijn ze letterlijk helemaal mesjokke van cacao. En maken ze zoals ze zelf zeggen “verantwoorde en ongehoord lekkere chocoladerepen. In 2014 opgericht door Per Vonk en Luc Janssens. Samen zijn ze een te gek avontuur begonnen op zoek naar de unieke smaken en verhalen achter eerlijke cacao. Waarbij ze tijdens hun voortdurende ontdekkingstocht keer op keer werden verrast door de enorme variëteit aan cacaobonen. “We zijn op het idee gekomen om zelf chocolade te produceren door 2 zaken: een passie voor kokerellen en een onophoudelijke passie voor de herkomst van producten. Na een gesprek over chocolade bracht het ons tot een punt dat we meer moesten weten over de herkomst van cacao en hoe de smaken tot stand komen. Waarbij we zelf de meest geweldige chocolades wilden gaan maken.” Het oorspronkelijke plan om de chocolade te laten produceren in het buitenland lieten ze varen en uiteindelijk besloten ze om hun eigen bedrijf in Nederland op te zetten. “We zijn echt bevangen door het cacaovirus. Onze chocolade wordt geheel in eigen beheer van boon tot reep gemaakt; bean-to-bar- chocolade. Geproduceerd in ons fabriekje in Utrecht.”

 

 

  • CACAOSOORTEN


De variëteit aan cacaobonen is enorm en er bestaan heel veel verschillende soorten cacao. Elke boon geeft zijn eigen smaak aan een reep chocolade. Maar ook het land van herkomst en de manier van fermenteren en drogen op de plantage zijn van invloed op de uiteindelijke cacao smaak. Iedere keer ontdekken Per en Luc weer nieuwe smaken en technieken. “We gebruiken verschillende cacaosoorten uit verschillende landen. Op dit moment komt onze cacao uit Nicaragua, Madagaskar, Tanzania, de Dominicaanse Republiek en Belize. De laatste gebruiken we voor onze Limited Edition reep waarbij de cacao elke editie wisselt. Voor onze vaste reeks van chocoladerepen houden we er wel van om bij dezelfde cacaoleveranciers te blijven. Wij weten exact waar de cacao vandaan komt er wie er achter deze bonen zit. Hierdoor kunnen wij volledige transparantie en herleidbaarheid garanderen. Dit zorgt ook voor een veel hoger bedrag dat de cacaoboeren overhouden aan hun waar, aangezien tussenpersonen worden uitgeschakeld. In dat opzicht gaan wij qua duurzaamheid stukken verder dan andere chocolademerken.”

 

 cacaobonen2

Bij Mesjokke zijn ze van mening dat ze niet echt concurreren met andere bestaande chocolademerken. “Onze chocoladerepen kan je beter zien als een écht ander product. Het gaat hierbij niet om zoet of bitter, maar om de smaken die de cacao in zich heeft. Het type chocolade dat wij maken is daarom veel beter te categoriseren als delicatesse dan als snoepgoed. Men eet dit niet maar proeft het en geniet ervan. Daarom vind je onze chocoladerepen in kleinere delicatessenwinkels en speciaalzaken. Waar we ons zeker van onderscheiden in vergelijking met andere merken is smaak. Uiteindelijk is dat het belangrijkste. We willen dat mensen omver worden geblazen door onze smaak van chocolade, die dus voorkomt uit de cacao. Hier worden wij, en gelukkig met ons vele anderen, ontzettend enthousiast van. We hebben al vaak gehoord dat mensen na het proeven van onze chocolade niet meer terug kunnen en willen naar de grotere merken chocolade.” Mesjokke wil daarnaast ook niet in het stoffige hoekje worden geplaats waar duurzaamheid nogal eens in terecht kan vallen. “We pakken het allemaal iets luchtiger en vrolijker aan. Dit kan je goed zien aan onze verpakkingen en de teksten op de verpakkingen van onze chocoladerepen. Maar ook aan onze sociale media uitingen en proeverijen die we houden.” Momenteel heeft Mesjokke 4 chocoladerepen in haar bestand die wordt aangevuld met een limited editon. Hieronder mijn bevindingen ervan:

 

  • SWINGING SUNRISE


Mijn partner Isaac proeft vrijwel onmiddellijk een fruitige/zurige smaak die hij niet gelijk kan thuisbrengen. Een soort van druif structuur? Hij kan het niet goed uitleggen weke fruit hij erin proeft. Maar daarnaast proeft hij ook overduidelijk het typisch bittere van pure chocolade. Voor hem iets te bitter maar ik houd er wel van. Zelf proef ik niet gelijk het fruitige maar wel dat het pure donkere chocolade met iets “zurigs” is vermengd. Als je van pure chocolade houdt is deze ideaal met name omdat het bittere/wrange ervan nog lang in je mond blijft overheersen. Want Swinging Sunrise bevat maar liefst 72% aan Tanzania cacaobonen. Voor de liefhebber!

 

  • STARDUST


Isaac plaatst deze chocoladereep onder de categorie romig en koffieachtig. Hoewel melkchocolade zijn favoriet smaak is, vindt hij deze variant toch nog wel wat bitter. Maar vooral heel romig en zeker niet te zoet. Zelf vind ik Stardust erg zacht en té bescheiden van smaak. Wel proef ik duidelijk iets zoutigs er doorheen wat met chocolade altijd een prima combinatie is. Denk aan zeezout met chocolade maar voor Stardust hebben de jongens van Mesjokke gekozen voor het exclusieve Fleur de sel oftewel: zeezout met een fijne kristalstructuur. Ook wel bekend onder de naam Keltisch zeezout. Stardust had voor mij persoonlijk iets zoeter gemogen om zo meer te contrasteren met het zoutige van de Fleur de sel. Maar goed ik ben dan ook een echte zoet liefhebber…

 nblonde1

  • D.A.R.C. ANGEL


De naam D.A.R.C. verraadt al dat we hier te maken hebben met een diepe en pure chocoladereep. Waarbij D.A.R.C. staat voor: Divine Aromatic Roasted Cocoa. De gebruikte cacaobonen zijn via Direct Trade verkregen wat betekent dat ze de bonen direct bij de cacaoboeren inkopen. Op deze manier krijgen de boeren een eerlijke prijs en weten ze bij Mesjokke precies waar de bonen vandaan komen, hoe ze zijn behandeld, wie de bonen heeft geplukt en dat ze van een fantastische kwaliteit zijn. Qua smaaksensatie vinden Isaac en ik deze toch wel het minste van allemaal. Want D.A.R.C. Angel is minder verrassend dan de andere varianten. Je proeft overduidelijk de intens puur gebrande cacaobonen (72%) maar verder ontbreekt het aan een interessante diepgang qua smaak. Het blijft een beetje vlak daarin. D.A.R.C. Angel is zeker lekker maar het had allemaal wat spannender gekund.

 

  • NATURAL BLONDE


Qua smaak vinden mijn partner en ik deze chocoladereep het meest onderscheidend van allemaal. Als ik mijn ogen sluit en de Natural Blonde proef dan ervaar ik een onderliggende zoute toets die je met drop zou kunnen associëren. Dit in combinatie met het romige karakter van deze chocolade (mede dankzij de biologische cacaoboter uit de Dominicaanse Republiek) is deze variant toch wel de meest ongehoorde lekkerste Mesjokke chocoladereep. Semi zoet en pittig tegelijk. Een ware delicatesse! Isaac proeft meer het anijs/venkel erin wat uiteindelijk ook 1 van de ingrediënten blijkt te zijn als we de verpakking erop nalezen. Het karamelkleurige Natural Blonde zou qua romige smaaksensatie denk ik zo prima samengaan met een glas Baileys.

 

Als eindconclusie valt me vooral op dat het hier met name om de cacaobonen gaat die je proeft. Deze smaaksensatie domineert vrijwel in alle chocoladerepen. En hiermee onderscheidt Mesjokke zich voornamelijk van alle andere chocoladeproducten die ik eerder heb geproefd. Bij Mesjokke gaat het echt om de cacaobonen als voornaamste ingrediënt, zonder dat er allerlei fantasie smaken aan zijn toegevoegd. Want dat hebben de chocoladerepen van Mesjokke helemaal niet nodig.

CONTACT

Wilt u mij iets vertellen, of heeft u een interessant product voor de site? Neem dan contact op met:
Bernardo van Eekhout | 06 - 50 59 81 32 | info@beautyformen.nl
Of vul het onderstaande contactformulier in: