MICROPLASTICS IN COSMETICA
Als het op cosmeticaproducten aankomt dan worden de toegevoegde ingrediënten steeds belangrijker. De consument wordt steeds kritischer waarbij natuurlijke & biologische ingrediënten meer en meer aan terrein winnen. Wat veel consumenten echter niet weten is dat veel cosmeticaproducten ook micro plastics bevatten. Kleine deeltjes plastic die niet afbreekbaar zijn en belastend zijn voor het milieu maar ook het lichaam kunnen binnendringen. Door het zien van het programma Keuringsdienst van Waren die hier aandacht aan besteedde, ben ik nieuwsgierig geworden welke merken micro plastics bevatten. Waarbij ik mij in dit artikel richt op de cosmeticaproducten voor mannen. Want ook deze bevatten helaas microplastics.
- WAT ZIJN MICROPLASTICS?
Microplastics of plastic microbeads zijn stukjes plastic van minder dan 5 millimeter groot. Ze zijn niet afbreekbaar of oplosbaar in water, maar vallen uiteen in steeds kleinere stukjes. Ze zijn vaak zo klein dat ze niet zichtbaar zijn met het blote oog. De nog kleinere nanoplastics zijn zelfs onder de meest moderne microscopen nauwelijks te zien. Deze microplastics komen opzettelijk voor in diverse cosmeticaproducten als korrels om te reinigen en te scrubben. Microplastics die in verzorgingsproducten zitten (denk aan facewash en scrubs) spoelen bij gebruik met het afvalwater weg en belanden zo tenslotte in de oceaan wat zorgt voor de bekende “plastic soep” probleem. Volgens een Engels onderzoek kunnen er dat wel tot 100.000 zijn per scrubbeurt Microplastics hopen zich uiteindelijk op en kunnen duizenden jaren in het milieu rondzwerven. De waterzuiveringsbedrijven zijn niet in staat om deze minuscule stukjes plastic uit ons afvalwater te filteren, waardoor ze uiteindelijk in ons milieu terecht zullen komen. Zowel de microplastic als de nog kleinere nanodeeltjes belanden uiteindelijk ook in de voedselketen. Want de restjes plastics worden vervolgens teruggevonden in vogels, vissen en zelfs in plankton.
Daarnaast wordt microplastics ook vaak gebruikt om de dikte en stabiliteit van een cosmeticaproduct te bepalen of als emulgatoren (dit is een stof die helpt bij het mengen van 2 stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn) of gewoon als goedkope filters. Deze laatste kunststoffen heten synthetische polymeren en zijn vaak een onderdeel van een recept van het product; als het ware de bouwstenen van de formule. Ze kunnen ervoor zorgen dat een product beter werkt. Door een ingrediënt (bijvoorbeeld de microplastics) eruit te halen wordt de structuur van de formule weggenomen. Herformuleren is echter een tijdrovend en kostbaar proces om alle ingrediënten weer opnieuw met elkaar te laten matchen. De reden waarom er echter nog steeds microplastics in cosmeticaproducten worden gebruikt is omdat er voor 85% van de formules (die geherformuleerd zouden moeten worden zonder gebruik van microplastics) er nog geen geschikte alternatieven zijn die wel veilig zijn. En dat zou zijn ten koste gaan van de kwaliteit van het cosmeticaproduct.
- ALTERNATIEVEN
Gelukkig is er al een deel van de cosmetica-industrie dat geen microplastics gebruikt en dat zijn met name de natuurlijke cosmeticamerken. De cosmetische brancheorganisatie zegt dat overstappen op alternatieven voor microplastic hun sector te veel geld gaat kosten. Dus een deel zegt dat cosmetica zonder microplastics niet haalbaar is terwijl een ander deel juist bezig is om formules te ontwikkelen waarin microplastics niet meer nodig zijn. Toch zijn er al een aantal cosmetica merken bezig om de harde plastic bolletjes (microbeads) in scrubproducten te vervangen voor andere ingrediënten. In plaats van plastic gebruiken ze natuurlijke materialen zoals vruchtenpitten, zand, maalsel van bamboe, silica (een soort kwartssteen) of andere natuurlijke verbindingen. Inmiddels heeft de Europese cosmetica-industrie besloten dat de microbeads uit deze producten uiterlijk in 2020 verwijderd moeten worden. Momenteel is 98% van de producten al vrij van deze plastics. Het Europees Agentschap voor Europese stoffen ECHA werkt momenteel aan een verbod op toegevoegde microplastics dat niet biologisch afbreekbaar is. ECHA wil ze vanaf 2022 in zes jaar tijd stap voor stap verbieden in diverse producten waaronder ook cosmetica-en verzorgingsproducten vallen. Voor de consumenten zijn er inmiddels diverse keurmerken waaraan je producten herkent zonder microplastics:
1) Europees Ecolabel
2) Demeter
3) Cosmos Organic
4) Nordic Ecolabel
5) NaTrue
6) Zero plastic inside
- BEAT THE MICROBEAD
Om als consument zelf te achterhalen of jouw cosmeticaproducten microplastics bevatten is de Beat the Microbead- app ontwikkeld. Deze app maakt gebruik van een lijst met 520 polymeren die is gepubliceerd door het Europees Agentschap voor chemicaliën. Deze lijst is verkregen via de database CosmEthics app. De app werkt heel eenvoudig: scan met de app over de ingrediëntenlijst van het desbetreffende cosmeticaproduct en maak een foto. Na het scannen krijg je gelijk te zien of het product microplastics bevat en in welke categorie. Er zijn 4 verschillende categorieën: rood – oranje – groen – zero. Rood staat voor ingrediënten die algemeen worden beschouwd als microplastics en oranje staat voor producten die sceptische microplastics ingrediënten bevatten. Als groen verschijnt dan bevat het product geen microplastics of sceptische microplastics. Maar dat wil niet zeggen dat alle producten van hetzelfde merk hieraan voldoen. Bij zero weet je zeker dat alle producten van dat ene merk geen microplastics bevatten.
- HERENPRODUCTEN ZONDER MICROPLASTICS
Ik heb diverse verzorgingsproducten voor heren gescand (die onder andere in verschillende artikelen op mijn website inmiddels zijn gepubliceerd) middels de Beat the Microbead app om zo te achterhalen of ze wel of geen microplastics bevatten. Gelukkig zijn er genoeg producten die geheel vrij zijn van microplastics en als groen verschijnen. Hierbij mijn lijst:
PAULA’S CHOICE FOR MEN FACE WASH
VICHY HOMME LIFTACTIV SOIN ACTIF ANTI-RIDES
SUKIN FOR MEN FACIAL MOISTURISER
SUKIN INTENSIVE FIRMING SERUM
SUKIN PURE AGELESS RESTORATIVE NIGHT CREAM
GREEN PEOPLE ANTIOXIDANT REPAIR SERUM
LIVING NATURE GENTLE CLEANSING SHAVING GEL
PURASANA ALOË VERA NOURISHING FACE CREAM
MARIE JARDIN HYALURONIC ACID SERUM
SISLEYUM FOR MEN ANTI-AGE GLOBAL REVITALIZER
MADARA ADVANCED ANTI-AGING NIGHT CREAM
OOLABOO TRUFFLE INDULGENCE CREAM
OOLABOO HYDRO-ACTIVE PREBIOTIC FACE CREAM
COMFORT ZONE SKIN REGIMEN 15.0 VIT C BOOSTER
ARKANA LACTOBIOMIC 5% & HYALURON CREAM
ARKANA UNITONE TXA + VIT C CREAM
L’OCCITANE POUR HOMME SOIN COMPLET CADE
- HERENPRODUCTEN MET MICROPLASTICS
Helaas is de lijst met cosmetica producten voor heren die zowel in de categorie rood als oranje verschijnen beduidend langer. Ook van merken die tot mijn favoriete behoren. Uitleg: 2 keer rood staat voor het aantal verschillende ingredienten die onder microplastics vallen. Hierbij mijn lijst van gescande producten:
CLINIQUE FOR MEN SUPER ENERGIZER: 2 keer rood en 1 keer oranje
CLINIQUE FOR MEN MAXIMUM HYDRATOR: 2 keer rood en 1 keer oranje
CLINIQUE FOR MEN FACE WASH: 1 keer oranje
CLINIQUE FOR MEN LIQUID FACE WASH REGULAR STRENGTH: 3 keer oranje
CLARINS MEN GEL REVITALISANT: 2 keer oranje
CLARINS MEN ANTI-RIDES FERMETÉ: 1 keer oranje
CLARINS MEN NETTOYANT EXFOLIANT: 1 keer rood
CLARINS MEN HYDRA-SCULPT: 2 keer rood
SHISEIDO MEN ENERGIZING FORMULA: 3 keer rood en 3 keer oranje
SHISEIDO MEN FACIAL CONTOUR REFINER: 3 keer rood en 2 keer oranje
SHISEIDO MEN SKIN EMPOWERING CREAM: 2 keer rood en 3 keer oranje
SHISEIDO MEN HYDRO MASTER GEL: 1 keer rood en 3 keer oranje
SHISEIDO BIO PERFORMANCE SUPER CORRECTIVE SERUM: 1 keer oranje
SHISEIDO ULTIMUNE: 2 keer rood en 2 keer oranje
BABOR MEN DYNAMIC FACE MOISTURIZER: 1 keer rood
BABOR MEN ANTI-WRINKLE FACE&EYE ENERGIZER: 2 keer rood
VICHY HOMME HYDRA MAG C: 4 keer rood en 1 keer oranje
VICHY HOMME IDEALIZER HYDRATANT MULTI ACTIONS: 3 keer rood en 3 keer oranje
YVES ROCHER ENERGIE HOMME SOIN ANTI-AGE: 2 keer rood
COMFORT ZONE SKIN REGIMEN TRIPEPTIDE CREAM: 2 keer rood
LA PRAIRIE ADVANCED MARINE BIOLOGY DAY CREAM: 3 keer rood en 3 keer oranje
LA PRAIRIE EXTRAIT OF SKIN CAVIAR FIRMING COMPLEX: 3 keer rood en 1 keer oranje
LA PRAIRIE ANTI-AGING RAPID RESPONSE BOOSTER: 3 keer rood en 2 keer oranje
ÜBER TECH 4VOO PEPTIDES FOR MEN: 1 keer rood en 2 keer oranje
ÜBER TECH 4VOO PEPTIDES FOR MEN STEM CELL TECHNOLOGY PLATINUM POLARIZED WATER: 1 keer rood en 1 keer oranje
COLLISTAR SUBLIME BLACK PRECIOUS SERUM: 2 keer rood en 2 keer oranje
COLLISTAR SUBLIME BLACK PRECIOUS CREAM: 2 keer rood en 5 keer oranje
COLLISTAR LINEA UOMO CREMA ULTRA ATTIVE ANTI-ETA: 2 keer oranje
COMFORT ZONE SKIN REGIMEN NIGHT DETOX: 2 keer rood
L’ORÉAL MEN EXPERT HYDRA POWER CONFORT NON-STOP: 3 keer rood
L’ORÉAL MEN EXPERT HYDRA ENERGETIC MAGNETIC CHARCOAL FACEWASH: 1 keer oranje
L’ORÉAL MEN EXPERT PURE POWER GEL NETTOYANT MOUSSANT: 1 keer oranje
L’ORÉAL MEN EXPERT VITALIFT PRO-RETINOL: 4 keer rood en 2 keer oranje
L’ORÉAL MEN EXPERT HYDRA ENERGETIC 24H ENERGIE: 2 keer rood en 2 keer oranje
L’ORÉAL MEN EXPERT VITA LIFT 5 PRO RETINOL: 2 keer rood en 1 keer oranje
Maar de negatieve uitschieters zijn toch wel de CLINIQUE FOR MEN AGE DEFENSE HYDRATOR met 4 keer rood en 5 keer oranje en de COLLISTAR LINEA UOMO ATTIVI PURI HYALURONIC ACID met 5 keer rood en 6 keer oranje. Ook de prijzige producten van LA PRAIRIE scoren niet goed als het om microplastics gaat. En ook opvallend is dat de Vichy Homme Liftactiv Soin Actif Anti-Rides geen microplastics bevat maar andere Vichy Homme producten juist wel. Persoonlijk ben ik nogal geschrokken van deze uitslag omdat een aantal van deze producten/merken tot mijn favorieten behoorden, maar met de huidige kennis vind ik het geen prettig idee om te weten dat ik producten op mijn gezicht smeer die microplastics bevatten. Wetende dat er alternatieven zijn die geen microplastics bevatten. Aan ieder de keus om zijn eigen conclusies hieruit te trekken en te bepalen wat hij wel of niet wil gaan gebruiken.