NAGELLAK VOOR MANNEN

 

fabyman1Mannen en vrouwen drinken beide bier, doen gezamenlijk het huishouden en ook make-up is tegenwoordig niet enkel meer een alleenrecht voor vrouwen. Want het is niet meer zo vreemd als een man een concealer gebruikt om zijn wallen weg te werken of dagelijks zijn gezicht verzorgt met een crème. De scheidingslijnen tussen wat typisch mannelijk of vrouwelijk is (gender blending) vervagen gelukkig steeds meer. En nu lijkt nagellak voor mannen haar/zijn opmars te gaan maken. Want ook voor mannen is hier een heel scala van producten verkrijgbaar.

 

 

Als je terug gaat in de geschiedenis dan is nagellak voor mannen eigenlijk niks nieuws maar eerder de opleving van een eeuwenoude traditie. Gekleurde mannennagels komen we al tegen in 3200 voor Christus, waarbij de strijders in Babelonië niet aan een veldslag begonnen zonder gekleurde nagels. Destijds gaf de kleur nagellak aan bij welke familie en klasse je behoorde. Vaak gebruikten de Babyloniërs hiervoor kohl waarbij hoe donkerder de nagelkleur hoe hoger de positie van een strijder tot en met een leider. De lagere klasse gebruikte alleen lichte kleuren. Volgens veel historici is nagellak zo rond 3000 voor Christus ontstaan in China. Waar zowel de mannelijke als vrouwelijke leden van de koninklijke familie en aristocratie hun nagels verfden. Populaire kleuren waren destijds goud en zilver (symbool voor macht en rijkdom) en rood en zwart. Vanuit China verspreidde nagellak zich naar India, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het kleuren van nagels bepaalde ook in Egypte jouw satus binnen de maatschappij; bleke kleuren waren voor de lagere klassen en roodbruin voor de elite. 

 

 

  • DE NEDERLANDSE MAN

 

Sinds 2009 is er een nieuwe regel van kracht binnen het Portugese leger die de vrijheid omtrent het uiterlijk aan banden legt. Zo mag er officieel door mannen geen make-up worden gedragen en mogen ze evenmin hun nagels lakken. Een staaltje van Zuid Europese macho ijdelheid? In Nederland schuwde mode ontwerper Hans Ubbink het niet om in 2009 zijn mannelijke modellen de catwalk op te sturen met gekleurde nagels in zwart en kopertinten. Een gimmick? Of wellicht een voorbode van wat de Nederlandse man te wachten staat? De directrice Anja Happé van het nagellakmerk OPI-products Nederland is nog niet helemaal overtuigd of de Nederlandse man al toe is aan kleurloze nagellak. “ De markt is moeilijk want mannen beginnen net te wennen aan gezichtsverzorging. Zelfs in een doorzichtig, matte beschermingslak die we op de markt uitbrachten was niet veel interesse. Het komt wel maar het gaat vooralsnog heel langzaam.” We hebben het hier over de Nail Envy Matte; een superversteviger die de nagel versterkt die in een slechte conditie is. Het bevat belangrijke voedingsstoffen die de nagels versterken, herstellen en beschermen tegen invloeden van buitenaf. Door de matte finish is dit product zeer geschikt voor mannelijke gebruikers. Wellicht toegankelijker voor mannen is de Avoplex Cuticle Oil to Go; een voedende gel die zorgt voor soepele en gezonde nagelriemen. Want O.P.I. weet dat om een goede en representatieve indruk te maken, het belangrijk is dat de nagels en nagelriemen van mannen er verzorgd uitzien.

 

 context men

  • EVGENIY LEVCHENKO

 

Avant-garde op nagellak gebied zijn de Amerikaanse basketballspelers die hun teennagels met zwarte nagellak beschermen omdat er vaak op getrapt wordt. Wellicht waren zij de inspiratiebron voor de Portugese voetballer Christian Ronaldo om ook zijn teennagels zwart te lakken? Ook de uit Oekraïne afkomstige profvoetballer Evgeniy Levchenko staat zeker open voor het proberen van iets nieuws. “ Met mijn ex Victoria Koblenko was ik een keer in Parijs waar ik mijn teennagels zwart heb gelakt. Door al het voetballen zien mijn tenen er niet meer uit. Het was zeker niet lelijk maar het is niet zo dat ik op dit moment met zwartgelakte teennagels in mijn slippers rondloop. Maar ik zeg bij voorbaat ook geen nee tegen zulke dingen”. Hij is overigens niet de enige mannelijke bekendheid die gesignaleerd is met nagellak. Zo mogen de Engelse zanger Seal en de leadzanger van de Duitse boyband Tokyo Hotel en David Beckham zich inmiddels ook tot deze (nog) minderheidsgroep rekenen. Toen laatstgenoemde op een dopingsfeest werd gespot met roze nagellak ontstond er een ware run op dit “ vrouwenproduct”. “ We zagen een enorme toename onder mannen die om nagellak vroegen”, aldus een woordvoerster van de  Britse Woolsworth winkelketen. Kennelijk hebben mannen toch ook hiervoor nog een boegbeeld nodig willen ze over de streep worden getrokken. Inmiddels zijn in Amerika de zakenmannen al een stuk verder qua emancipatie en worden hun onberispelijke gemanicureerde handen keurig afgewerkt met een laagje kleurloze nagellak. Uit eigen ervaring weet ik dat ook beautysalon Soap Treatment Store in Amsterdam op deze manier haar mannelijke klanten het pand laat verlaten. Is gekleurd nagellak wellicht het logische vervolg hierop? Maar is nagellak wel het juiste woord voor mannen? Zou “coating” niet een betere en stoerdere benaming zijn? Zoals de lak voor auto’s; nagellakkleuren op de markt brengen die overeenkomen met de nieuwste automodellen.

 

 

 

Iemand die zeker geen moeite heeft om zichtbaar zijn zwart gelakte nagels te laten zien is de Nederlandse zanger André Hazes. "Het dragen van zwart nagellak is een vrouwelijk tikje van me. Eigenlijk ben ik dan ook een halve nicht. Ik vind het leuk om hierdoor mensen te choqueren. Ik vind dan ook veel vrouwelijke dingen leuk zoals het huis gezellig maken met kaarsjes enzo." Andere bekende mannen die ook openlijk nagellak dragen zijn o.a. de acteurs Johnny Depp, Brad Pitt en Zac Efron, de Amerikaanse influencer James Charles, de Amerikaanse mode ontwerper Marc Jacobs en de Britse zanger Harry Styles. Maar ook de Amerikaanse rapper ASAP Rocky omarmt de nailart voor mannen. "Ik vind dat ook mannen aan nailart moeten doen zonder dat ze zich gelijk vrouwelijk moeten voelen." Zo laat hij zijn nagels versieren met emoji geïnspireerde smiley gezichten of designs die geïnspireerd zijn op de Amerikaanse vlag. Harry Styles lakte zijn nagels onlangs nog in zwart en metallic tinten toen hij afgelopen maart de MET Gala bezocht in New York. Eerder schuwde hij het niet om zijn nagels in roze en turquoise te lakken. Met zijn liefde voor nagellak fungeert Harry als een rolmodel voor andere jongens over de gehele wereld om buiten de genderstereotypen te breken. 

 

  • FABY MAN

 evolutionman1

Het Italiaanse merk FABY durfde het wel aan om een een nagellak lijn voor mannen op de markt te lanceren onder de naam: FABY Man. Op deze manier wil FABY zich onderscheiden van andere merken en inspelen op de gender blending trend. de FABY Man collectie werd onder toeziend oog van design kameleon Karim Rasid uitgebreid met 6 nieuwe kleuren; 2 blauwtinten, groen, goud, paars en antraciet zwart. Waarbij het kleurenpalet van de mannenlijn is geïnspireerd op de architectuur van de wereldstad New York. Met pakkende namen als "Panic in Wall Street" en "Globetrotter". De nagellak lijn is tevens 100% cruelty free en wordt dus niet op dieren getest. De FABY MAN lijn is nu ook in Nederland verkrijgbaar. "Als je zelfverzekerd bent dan kan iedereen nagellak dragen", aldus Alberto Viale van FABY Nails. "Een echte man kan nog steeds een man zijn zelfs met gekleurde nagellak. Nagellak is een mode statement. Een vorm van decoratie. Zowel mannen als vrouwen dragen beide ringen en armbanden, dus waarom geen nagellak? Christian Ronaldo, Johnny Depp en Jean Paul Gaultier zijn een paar voorbeelden van mannen die deze trend voor mannen omarmen. Onze FABY Man collectie is speciaal ontwikkeld om te matchen met de mannenmode. Onze "Panic on Wall Street" is verrassend genoeg onze bestseller. Maar of deze nagellak nu door mannen of vrouwen wordt gekocht weten we helaas niet". Viale's persoonlijke voorkeur gaat uit naar de blauwtinten omdat deze voor iedere man geschikt is. Hij denkt overigens dat met name in Engeland FABY Man nagellak lijn succesvol zal zijn omdat de mannelijke consument daar wat relaxter in zal zijn.

 

 

  • MAN GLAZE 

 

Volgens cosmetica trendwatcher Antoinette v.d. Berg van de forecasting studio Future-Touch is het belangrijk dat de cosmeticamerken speciaal producten voor mannen ontwikkelen i.p.v. aftreksels van vrouwenproducten. “Ik geloof in innovatieve concepten met een mannelijke identiteit. Dus geen zwarte nagellak in een potje maar zo hebben we bij Future-Touch viltstiften (nail markers) ontworpen zodat mannen op verschillende manieren hun nagels kunnen versieren i.p.v. het klassieke keurig gelakte effect”. Dat er wel degelijk een markt bestaat voor “klassieke nagellak” voor mannen bewijst het Amerikaanse merk “ ManGlaze”. Gelanceerd in 2007 door Marc Paez op een punkfestival in Japan met als slogan: “ The manliest nail polish known to man”. “ Ik wilde geen typische nagellak voor mannen op de markt brengen want lak staat voor glossy en glimmend. En dat is niet iets wat mannen willen”, verklaart Marc Paez. “ Het idee van nagellak voor mannen had ik al jaren geleden en werd getriggerd doordat een vriend van mij het cool vond om zijn teennagels te lakken omdat hij constant slippers draagt. We kozen toen voor de kleur grijs en zwart omdat we ervan uitgingen dat mannen niet teveel kleuropties wilden. En als naam voor ManGlaze want wat klinkt nou mannelijker dan dat? “. Inmiddels wordt ManGlaze door zowel mannen als door vrouwen gedragen. Weliswaar waren dat in het begin voornamelijk meer mannen maar toen de vrouwen ontdekten dat ze ManGlaze zowel mat ( wat oorspronkelijk de bedoeling is) als glanzend konden dragen werden ook zij fervente afnemers.

 

 

fabyman3 

Ook het Amerikaanse cosmeticamerk Evolution Man  ziet een markt voor mannennagellak en lanceerde de lijn Evolution Man Nail Paints. De collectie omvat 3 metallic kleuren en 2 topcoats. “ Ik heb de collectie bedacht toen ik transparante nagellak gebruikte om van het nagelbijten af te komen”, aldus de bedenker Marco Bernardini. “ Al snel experimenteerde ik met opvallende kleuren. Ik hou vooral van de matte topcoat omdat hij nieuw, modern en mannelijk is. Mannen letten tegenwoordig meer op hun nagels want verzorgde nagels staan voor succes. En met gekleurde nagellak laat je zien dat je niet bang bent om op te vallen. Vroeger waren vooral blauw, zwart en wit de meest populaire kleuren voor mannen maar met mijn metallickleuren maak ik een link naar hedendaagse autokleuren. Nagellak is zeker minder permanent dan een tatoeage en je kunt de kleur aanpassen aan je eigen stemming of aan je modekleur.” Inmiddels barst het op internet van de blogs waarop (hetero) mannen met veel plezier toegeven dat ze nagellak gebruiken en constateren dat, opvallend, genoeg het vrouwelijke geslacht het “te gek” vindt. Hiermee iedere vooroordeel de kop indrukkende dat enkel homomannen er piekfijn gelakt bij zouden willen lopen.

CONTACT

Wilt u mij iets vertellen, of heeft u een interessant product voor de site? Neem dan contact op met:
Bernardo van Eekhout | 06 - 50 59 81 32 | info@beautyformen.nl
Of vul het onderstaande contactformulier in: