SCULPTURE NIKOS

 

sculptureAl langer wilde ik een artikel wijden aan 1 van de beste herengeuren die ooit is gelanceerd: Sculpture van Nikos. Na 25 jaar is deze geur nog steeds een meesterlijk goed parfum die mij nog steeds niet verveelt. Zo lekker ruikt Sculpture! Persoonlijk 1 van mijn absolute favorieten. Het is de droom van iedere ontwerper of label om een parfum te lanceren die uiteindelijk uitmondt in een klassieker. Tot die galerij der groten behoren onder andere: Le Male van Gaultier, Allure Homme van Chanel, Boss van Hugo Boss, Eau Sauvage van Dior, Cool Water van Davidoff en CK One van Calvin Klein. Parfums die de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan en nog steeds enorm populair zijn. En Sculpture mag in die rij der groten zeker niet ontbreken.

 

 

Niet velen zullen het Griekse mode merk Nikos kennen. Met name in de jaren’90 vierde dit merk haar absolute hoogtij. Achter het merk Nikos schuilt de designer Nikos Apostolopoulos. Begonnen met het studeren van rechten maar uiteindelijk heeft hij zijn eigen modehuis in Parijs opgericht. Bekend werd hij vooral met zijn homo erotische underwear die hij als 1 van de eerste ontwerpers omtoverde in design artikelen. Met als bijpassende reclamecampagnes uiterst viriele modellen poserend als Griekse goden in hun gesculpteerde lichamen. “Sculpture is een beetje zoals de maand juni. Voor mij een belangrijke maand want ik ben in juni geboren en ben daardoor een tweeling. In juni is de aarde in Griekenland nogal vreemd. Want net als in april en mei is het weer heel erg droog en warm en ondanks dat het nauwelijks regent moeten de planten, bloemen en bomen wel groeien. Zo is het parfum die in de maand juni uitkomt wanneer in Griekenland een vreemde regen valt. En na de regenval vermengt deze zich met de geur van de aarde en het parfum van de rozen, het stroperige van het fruit en met jasmijn. Vermengd met een zoutig briesje van de zee. Dat is voor mij waar Sculpture voor staat.”

 

 

  • MICHEL ALMAIRAC

 

Sculpture is gecreëerd door de Franse meesterparfumeur Michel Almairac. Geboren in 1935 in Grasse. Eerder creëerde hij al andere geslaagde herenparfums zoals: Minotaure van Paloma Picasso, Fahrenheit van Christian Dior, Joop! Homme, Gucci For Men en Nobile van Acqua di Parma. Ook heeft hij Christine Nagel opgeleid die nu de huisparfumeur is voor het Franse merk Hermès. Michel Almairac heeft inmiddels ook zijn eigen merk: Parle Moi de Parfum waarin hij helemaal vrij is om creatief te creëren, zonder marketing en budget instructies van bovenaf. “Geur is als koken. Met dezelfde ingrediënten kun je bijvoorbeeld mayonaise of Chantilly crème maken. Het is hetzelfde mysterie met parfum. Het gaat om de kunst van het mengen. Het allerbelangrijkste is de interactie van de diverse ingrediënten. Ik wou dat ik het geheim wist van het creëren van parfum. Het is hard werken, passie, creativiteit en geduld hebben.” De schitterende transparante glazen flacon heeft een asymmetrische vorm die op zijn kop staat. Want de dop bevindt zich aan de onderkant van de flacon. De vorm van de flacon doet denken aan het zeil van een boot om zo het gevoel van de Mediterrane zee op te roepen. En is gedecoreerd met een melkwit reliëf van het Nikos logo. De designers van deze opvallende flacon zijn Manfred Lederer en Franz Rudolph Lehnert. En ligt uitermate prettig in de hand.

 

 

  • EMOTIE

flacon sculpture 

Parfum is bovenal ook emotie en transporteert je terug naar het verleden en laat herinneringen van weleer weer opnieuw herleven. Of het doet je denken aan personen van vroeger. Zelf rook ik Sculpture voor het eerst toen ik nog op Schiphol als etaleur werkte en ik een paar maanden later in november voor het eerst op vakantie zou gaan naar Gran Canaria. Daar kocht ik onmiddellijk dit parfum en telkens als ik Sculpture nu ruik denk ik terug aan de geweldige tijd die ik daar heb gehad. En aan de vakantieliefde die ik daar destijds ontmoette. Hoe geweldig is het niet dat parfum zulke emoties en herinneringen weer naar boven kan brengen.

 

 

 

Sculpture is voor mij een absolute schot in de roos daar waar het om een meesterlijk parfum gaat. Na 25 jaar krijg ik er nog steeds geen genoeg van. En heeft het overtuigend de tand des tijds glansrijk doorstaan. Qua geurbeleving is Sculpture uniek en niet in een bepaalde categorie te plaatsen. Zodra ik Sculpture ruik zorgt het ervoor dat ik gelijk blij, vrolijk en optimistisch voel. Je wordt gelijk gepakt door de frisse zoetheid ervan. Een instant feest voor je neus. Geen bubblegum zoetheid maar eerder ietwat scherp/fruitig en citrusachtig. Een perfecte mix van sinaasappelbloesem, mandarijnen, citroenen en jasmijn. Het is clean, crisp, helder en opwindend. Door de opkomende geurtoets van geraniums en rozen word je getransporteerd naar het warme Mediterrane zuiden. Sculpture is dan ook voor mij de perfecte zomergeur, maar daardoor ook geschikt voor in de winter waardoor je gaat verlangen naar warme zwoele zomers. Want Sculpture is een absoluut zwoel en opwindend parfum. Daar zorgen de tonkabonen en sensuele amber wel voor. Er zijn niet veel parfums die dat gevoel bij mij kunnen opwekken. Iedere keer weer als ik Sculpture ruik word ik er gelijk door gepakt. Zelfs na 25 jaar krijg ik geen genoeg van dit uitzonderlijk lekkere parfum. En ook niet geheel onbelangrijk; Sculpture is een geur die niet snel vervliegt.

CONTACT

Wilt u mij iets vertellen, of heeft u een interessant product voor de site? Neem dan contact op met:
Bernardo van Eekhout | 06 - 50 59 81 32 | info@beautyformen.nl
Of vul het onderstaande contactformulier in: